Press Release:
Major Soho Renovation With Folding Roofscape Receives Planning

Downloadable PDF

SODA Architects_Frith Street Roof Top

SODA has won planning consent for the substantial renovation and rooftop extension of three adjacent buildings on a key corner site in Soho, central London.

Designed for client Metrus (on behalf of Benesco Charity ltd.) the project is located at the junction of Frith Street and Bateman Street and includes a spectacular sculptural roof pavilion with a folded, Cross-Laminated Timber (CLT) roof.

SODA’s design remodels and upgrades the existing buildings while retaining and enhancing the distinctive character of the Soho Conservation Area context. The three buildings had gradually expanded and merged over the years, resulting in a rabbit warren of inefficiently connected rooms.

A new structural and servicing strategy rationalises circulation with the addition of a new core and the reconfiguration of two internal lightwells. This creates larger, more efficient floorplates for four floors of offices, three residential units and upgraded basement and ground floor retail and restaurant space.

New terraces with living walls will be introduced into the west lightwell, providing external amenity space for workers. New lifts provide improved access throughout and a new entrance core is created for the upgraded residences.

The copper-clad rooftop extension is designed to unify the disparate and muddled roofscape across the site. The new pavilion is stepped back from the building edge to minimise impact on the roofscape and is configured to respect Rights of Light constraints. Internally, the CLT structure is exposed and combined with white plaster walls, polished concrete floor, and bespoke metalwork and detailing throughout.

“Our approach restores, refurbishes and improves the outward aspect of this important site while introducing exciting architectural interventions and added value in the lightwells and at roof level,” says Russell Potter of SODA.

The redesign will provide an additional 414.5m2 of Net Internal Area (NIA) within the existing site boundary. Improvements to lighting, mechanical and electrical designs and enhanced thermal performance are expected to yield a 52.6% reduction in regulated carbon emissions. Planning consultant on this project has been Treanor consulting.

ENDS

For more press information on SODA. please contact:
Bobby Jewell and Miriam Mandel at Caro Communications
T: +44 (0) 20 7713 9388
E: bobby@carocommunications.com / miriam@carocommunications.com

Notes to editors:

About SODA

SODA is a young and dynamic multidisciplinary studio based in London. Founded in 2010 by directors and principal architects Laura Sanjuan and Russell Potter, SODA has developed a reputation as a company that creates beautifully crafted spaces on complex and complicated sites.

Taking a bespoke approach to each project, SODA create new contemporary designs that often, although not always, involve the sensitive refurbishment of existing buildings where required. They have a diverse and expanding portfolio that ranges from one-off houses to large-scale commercial developments, with restaurants, hotels and member’s clubs in between.

Working from their Soho offices, SODA has successfully collaborated with similarly vibrant clients in their local area such as Soho House and the Polpo Group as well as working further afield with major landed estates, private homeowners and property developers.

SODA aim to be more than a traditional architecture practice collaborating with artists and designers across the disciplines of architecture, graphic design and branding. They are consistently driven and informed by true creativity and passion for quality design.

www.so-da.co.uk